Komt de typemachine terug? Duitsland overweegt in ieder geval het gebruik van typemachines om digitale spionage onmogelijk te maken.
Dat bleek uit een interview begin deze week met Patrick Sensburg in een Duits tv-programma.
Christendemocraat Sensburg is voorzitter van een Duitse parlementscommissie die de de afluisterpraktijken van de NSA in Duitsland onderzoekt.
De interviewer vroeg hem gekscherend of de policiti nu typemachines overwogen. “Ja, dat doen we. En niet de elektronische.” Echt? Vroeg de verbaasde presentator? “Nee, geen grapje”, antwoordt Sensburg.
Rusland koopt ook typemachines
Sensburg kreeg na het gesprek de nodige hoon over zich heen in Duitsland. Maar feit is dat ook andere landen kijken naar alternatieven voor digitale communicatie, na de onthullingen van Edward Snowden.
Rusland maakte vorig jaar bekend 20 Triumph-Adler typemachines te hebben besteld, die elk een herkenbaar ‘handschrift’ hebben.
Het gaat waarschijnlijk om zeer speciale exemplaren. TA Triumph-Adler, zoals het bedrijf voluit heen, stopte in 1998 al met het maken van typemachines. De laatste was al koppelbaar met een computer, maar dat is nu juist wat je tegenwoordig niet wil. Haar eerste typemachine kwam in 1898 op de markt.
Typemachineboer is nu IT-dienstverlener
TA Triumph-Adler bestaat overigens nog steeds. Het legde zich aanvankelijk toe op printen en 'documentoplossingen', en is nu bezig met een nieuwe transformatie: die van IT-dienstverlener, met toepassingen voor de cloud, serverbeheer en andere diensten.
Het Duitse bedrijf zette daarmee in het afgelopen boekjaar 2013-2014 254 miljoen euro om. Kyocera heeft een belang van zo'n 30 procent in het bedrijf.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl